Caty Groen

Today's news, tomorrow's fish & chip paper
Als ludieke acties krijgen kopers van Raadsels op de Dordtse kermis bij boekhandel Vos & van der Leer een gratis zuurstok. Zolang de voorraad strekt. Om alvast in de kermisstemming te komen. Aan de zuurstok zit een kaartje waarop staat dat het derde deel vanaf 17 november in de winkel ligt. Dat derde deel heeft als intrigerende titel De fluisteraar van Crabbehof.
Als ludieke actie krijgen kopers van Raadsels op de Dordtse kermis bij boekhandel Vos & van der Leer een gratis zuurstok. Zolang de voorraad strekt. Om alvast in de kermisstemming te komen. Aan de zuurstok zit een kaartje waarop staat dat het derde deel vanaf 17 november in de winkel ligt. Dat derde deel heeft als intrigerende titel De fluisteraar van Crabbehof.

Gistermiddag greep een oudere mevrouw mij bij de arm. ‘Ik ben een fan’, vertrouwde ze me toe. Niet gehinderd door enige sterallures wilde ik haar vragen van wie ze een fan was maar ze was me voor. ‘Ik heb al uw boeken.’
Op dergelijke momenten word ik bevangen door verlegenheid. ‘Wat leuk’, stamelde ik blozend. Ik ben nog lang niet gewend dat wildvreemde mensen mijn boeken lezen.
Door mijn werkzaamheden bij de krant en het schrijven van een aantal non-fictie boeken kreeg ik vaak reacties van lezers, dat is niet nieuw voor mij. Maar die gingen dus vrijwel altijd over het onderwerp van mijn schrijverijen, nooit over mijzelf als schrijver en zo hoort het ook.

Bij fictie is dat totaal anders, tenminste, zo ervaar ik dat. De mevrouw doelde met ‘al uw boeken’ dus ook op de twee delen uit de Rick Benson-serie. En reacties op fantasieën die ik aan het papier toevertrouw zijn echt anders dan nuchtere feiten noteren.
Het geluksgevoel dat je krijgt na een compliment over je roman komt anders aan en kritiek raakt je ook harder. Vraag me niet hoe dat komt, wellicht zit het meer op je huid omdat het verhaal aan je brein is ontsproten.
Tijdens diezelfde middag sprak ik ook nog een man die vertelde dat hij Raadsels op de Dordtse kermis had gelezen, deel twee uit de Rick Benson-serie. Toen hij het boek kocht kreeg hij er van de boekhandel een zuurstok bij, een echte Oosterhoutse kermisstok. Om alvast in de kermisstemming te komen, hadden ze erbij gezegd. Aan de zuurstok zat een kaartje met daarop de cover van deel drie en de mededeling dat dit deel 17 november aanstaande verschijnt.
‘Ik snap niet waarom ik nou weer moet wachten tot 17 november voor dat derde deel’, sprak hij wat verongelijkt.
‘Ik moet het schrijven natuurlijk’, zei ik. ‘En daar moet u me wel even de gelegenheid voor geven.’
Hij liet het tot zich doordringen en knikte toen. ‘Dat is ook weer waar.’
Een fan die dat begrijpt is helemaal geweldig.IMG-20130419-WA001

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.