Caty Groen

Today's news, tomorrow's fish & chip paper

insula6Onlangs was ik twee dagen te gast op het Dordtse Insula college om te vertellen over mijn boeken en schrijverschap. Het was lang, lang geleden dat ik in een school was. Soms moest ik even wachten tussen de lesuren in voordat ik in een andere les werd verwacht en die tijd zat ik uit in de lerarenkamer. In mijn tienertijd was dat zo ongeveer het Heilige der Heiligen en het was uitgesloten dat je als leerling een voet over de drempel zette in die ruimte, zelfs wendde je respectvol je hoofd af en keek niet naar binnen als de deur per ongeluk een stukje open stond. Hoe nieuwsgierig je ook was!insula5
De docentenkamer bleek ook hier een leerlingenvrije zone te zijn met comfortabele banken, gemakkelijke stoelen om een lange tafel en vooral lekkere koffie uit een prima automaat. Als bijen zoemden de docenten in en uit de docentenkamer.

insula4En ja hoor, deze was nog hetzelfde: de bel waarvan ik de eerste twee keer van schrik een halve meter van mijn stoel kwam, maar waaraan ik al snel gewend raakte en net als de andere docenten en leerlingen op reageerde als de hond van Pavlov.insula3

Ik was bang dat mijn verhaal niet interessant genoeg zou zijn en als gevolg daarvan iedereen ongeïnteresseerd door elkaar zou gaan praten of dat ik uit intense verveling zou worden bekogeld met proppen papier, bonkjes vlakgum en korsten overgebleven brood. Maar die angst was volkomen onterecht. In een kwartier tijd heb ik in iedere examenklas Nederlands mavo 4 een korte uitleg kunnen geven over mijn werk en ik had zowaar het idee dat ze het leuk vonden. Na afloop was er de mogelijkheid tot vragen en stellen en vrijwel iedere eerste vraag die uit de acht verschillende klassen kwam was dezelfde: ‘Wat verdien je ermee?’ en: ‘Bent u rijk?’insula2
Toen ik ze uitlegde over de gebruikelijke royaltyregeling voor auteurs, vielen sommige monden open. Eén leerling keek me ongelovig aan en zei: ‘Zo weinig, maar waarom doet u het dan?’
Tja, om goed antwoord te kunnen geven op deze vraag bleek een kwartier toch kort.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.