Caty Groen

Today's news, tomorrow's fish & chip paper

IMG-20140706-00058De negentiende editie van de Dordtse boekenmarkt trok gisteren minder publiek. Volgens AD/De Dordtenaar kwamen er zo’n tienduizend mensen minder dan vorig jaar snuffelen in oude, zo goed als oude, bijna nieuwe en nieuwe boeken. Misschien was de late tv-uitzending van het WK-voetbal er de oorzaak van dat er minder mensen waren en de hele markt ook wat langzaam ‘op stoom’ kwam.
Pal voor de deur van boekhandel Vos & van der Leer waren maar liefst drie kramen gevuld met honderden leuke boeken. Ik mocht in een van die kramen Dordtse producties laten zien. Niet alleen die van mezelf, maar ook van andere auteurs die over Dordrecht hebben geschreven.

IMG-20140706-00064Het boek ‘Blijf Maar!’ over verdwenen winkels in Dordrecht, zorgde voor veel verhalen aan de kraam. Talloze mensen hebben het boek in hun bezit en ik begreep dat er reikhalzend wordt uitgezien naar het tweede deel dat half november verschijnt.

IMG-20140706-00063Opmerkelijk was het grote aantal fans van Rick Benson. De fictieve Dordtse rechercheur spreekt bij velen tot de verbeelding en heel vaak werd vanuit de kraam gewezen naar de hoek van het Scheffersplein waar Rick Benson in een appartement woont boven stripwinkel Sjors. Nou ja, in mijn verbeelding dan.
Eén van de twee dienstdoende échte agenten die langs de kraam kwamen lopen, wierp een blik op de Rick Benson-serie. Hij las hardop de titel Raadsels op de Dordtse kermis en zei: ‘Voor mij waren er geen raadsels op de Dordtse kermis, hoor.’
Voor hem misschien niet, maar in het boekje heeft de lezer zo’n 160 pagina’s lang genoeg te raden.

IMG-20140706-00065Trouwen doe je niet alleen, het boekje waargebeurde anekdotes die fotograaf Machiel Mol meemaakte tijdens huwelijksvoltrekkingen, bracht veel mensen aan het lachen. Een aantal herkenden de fotograaf op de cover en vertelden dat hij ook hun huwelijk had gefotografeerd. Andere mensen waren het van harte eens met de titel. Eén mijnheer schudde zijn hoofd en zei dat hij er nooit meer aan begon. Terwijl hij wegliep stak hij vier vingers in de lucht.

Ook voor de roman Alles in huis, die in de kraam als cadeau verpakt stond met een gratis koffiemok in plaats van 17,95 euro nu slechts 12,50 euro kostte, was veel belangstelling.IMG-20140706-00062

IMG-20140706-00060Mijn echtgenoot Hans, die even op bezoek kwam in de kraam, kon mijn schrijverijen aan de man brengen als een volleerd standwerker. ‘Kent u de schrijfster Caty Groen?’ vroeg hij aan bezoekers die de achterflap van mijn boeken stonden te lezen. ‘Ik ken haar, het is wel een aardig type.’IMG-20140706-00061

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.