Caty Groen

Today's news, tomorrow's fish & chip paper
Kakelen als en over kippen zonder kop

referendumAls deze krant verschijnt wordt Het Referendum gehouden. Ik beken: geen idee waar het over gaat. Wie beweren dat wel te weten kakelen verdacht veel door elkaar. Je stemt over een handelsverdrag met de Oekraïne, kakelt de een. Welnee, dat geldt al sinds januari, kakelt de ander. Maak gebruik van je stemrecht, tokt iemand. Dit is geen stemmen, tokt iemand anders.
Stem ja anders hebben die nee-stemmers straks de meerderheid en dat wil je toch niet, vraagt een vriend. Of blijf thuis en gok op een te lage opkomst waardoor het referendum ongeldig is. Trouwens, dit is voor de Oekraïners een graadmeter of ze kunnen toetreden tot de EU. Iets wat veel Oekraïners niet eens willen, weet de vriend.
In Zwitserland is er zo’n acht keer per jaar een referendum. Vreselijk om iedere zes weken, verscheurd door twijfel, naar een stembus op een alp te klauteren.
Het is idioot geregeld, zegt Maurice de Hond. Alleen nee-stemmers naar de stembus laten gaan is voldoende. Dat klinkt logisch.
In de Oekraïne houden ze kippen in legbatterijen waarover men bij ons in de jaren 60 al schande sprak, hoor ik op de radio. En zowel de platgedrukte Oekraïense kip als haar ei wordt hier industrieel verwerkt in bijvoorbeeld mijn pizza. Meer gekakel, niet als maar over kippen zonder kop. En Pasen is nog geen twee weken geleden. referendum2

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.