Caty Groen

Today's news, tomorrow's fish & chip paper
In het nieuws: Twittercop-duo geeft lezing over boek

Twittercop-duo

Uit De Stem van Dordt 25 mei 2016

Twittercop-duo geeft lezing over boek

Twitter, Snapchat, Instagram, Facebook – van alle politieagenten in Nederland is Dirk-Jan Grootenboer er het vaakst te vinden. Hij vindt er waardevolle informatie over lopende zaken. En hij geeft er mensen een uniek inkijkje in zijn werk. Vorig jaar schreef Caty Groen een boek over hem. Donderdag geven ze samen een presentatie in De Gravin in Dubbeldam.

Door: Jan Pieter Rottier

Dordrecht | In zijn rolstoel was de zwakbegaafde jongen er vandoor gegaan. Het was winter, en behoorlijk koud. Alleen een t-shirtje had hij aan. Gelijk nadat Dirk-Jan over zijn vermissing hoorde, stuurde hij er een tweetje uit. “Volgers gingen spontaan de straat op, en zochten mee”, zegt Grootenboer. “Ze hielden me steeds op de hoogte, en zo hebben we hem gevonden.”
Een aantal jaar geleden gebeurde dit, en het is voor Grootenboer hét bewijs van de kracht van sociale media. Hij zit dagelijks op Twitter, Snapchat, Instagram en Facebook – meer dan welke agent in Nederland ook. Hij laat er zien wat hij meemaakt, en geeft zo het grote instituut politie een persoonlijk gezicht. En hij vindt belangrijke informatie over bijvoorbeeld inbraken of vermissingen. Grootenboer is inmiddels zo’n expert, dat hij collega’s in heel Nederland voorlichting geeft en zelfs een wekelijkse rubriek op Q-Music heeft.
Eind vorig jaar schreef Caty Groen een boek over hem: Twittercop in Dordrecht. Over dat boek komen Groen en Grootenboer donderdag alles vertellen in De Gravin. Ze vonden elkaar heel toevallig. Groen was bezig met haar serie over Rick Benson, een fictieve rechercheur op het politiebureau aan de Groenmarkt. Grootenboer, die toen als rechercheur aan de Groenmarkt werkte, stelde voor om een keer kennis te maken. Hij wilde ook ooit een keer een boek maken – een bundeling van de columns die hij voor iDordt schreef.
“Een bundeling van de columns alleen vonden we een beetje saai”, zegt Groen. “Daarom hebben we het aangevuld met interviews met bijvoorbeeld zijn tweelingbroer, die ook agent is, en met zijn moeder. Er staan ook reportages in – een half jaar lang ben ik meegegaan met dag-, avond-, nacht- en weekenddiensten.’’
Zo lang een schrijver in hun midden, dat vonden Grootenboers collega’s lastig. “Ze zeiden tegen mij ‘moeten we nou op onze woorden letten?’”, vertelt hij. “Gelukkig had ik direct toestemming van de hoogte politieman van de eenheid Rotterdam.” Zijn posts op sociale media vinden sommige collega’s ook te ver gaan, zegt hij. “De politie is niet makkelijk met openheid. En ik kleur wel buiten de lijntjes – maar dat moet soms ook.”
Bij de politie valt die openheid niet altijd goed, bij de lezers wel. Op het boek kreeg hij veel enthousiaste reacties. “Sommige verhalen kwamen heel dichtbij lezers. Het gaf ze een eye-opener, of voelden zich getroost.”

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.