mijn publicaties

Omslag hoge bomen-5.inddHoge bomen in Stadspolders

Altijd had ze geweten dat ze niet van ouderdom zou sterven. Nu was het al zo ver. Ze zou haar ouders nooit meer zien. Haar zusje Rebecca. God, had ze eigenlijk weleens hardop tegen hen gezegd hoeveel ze van hen hield? Zouden ze dat weten als haar dode lichaam werd gerepatrieerd naar Dordrecht? Ging ze direct naar de begraafplaats op de Nassauweg of zou ze thuis worden opgebaard? Thuis. Ze had dit werk nooit moeten doen. Ze was er niet geschikt voor. Anderen misschien. Zij niet. Ze had moeten stoppen toen ze ontdekte wat de baan allemaal inhield. Opnieuw zag ze de deurkruk bewegen. Dordrecht. Was het twee uur van hier? Met gesloten ogen gilde ze zo hard ze kon.

Aan de voet van woontoren De Sequoia in de Dordtse wijk Stadspolders liggen twee stoffelijke overschotten. Lange tijd tast rechercheur Rick Benson in het duister over de doodsoorzaak en het motief. Beiden woonden in Dordrecht: de jonge vrouw in de Kolfstraat, de oudere man aan de M.H. Trompweg in Wielwijk. Ze kenden elkaar niet en niemand weet waarom ze in Stadspolders waren.
Een volgende dode brengt deze bizarre zaak in een stroomversnelling met een twist die zelfs Rick Benson en zijn collega’s van Bureau Groenmarkt verrast.

De boeken uit de Rick Benson-serie zijn afzonderlijk te lezen.

titel: Hoge bomen in Stadspolders
auteur: Caty Groen
verschenen: november 2015
uitvoering: Paperback
aantal pagina’s: 124
ISBN: 9789082349733
prijs: € 8,95

Cover Twittercop in DordrechtTwittercop in Dordrecht
#durftedelen

Dirk-Jan Grootenboer is Hoofdagent Basisteam Dordrecht. Omdat hij veel van zijn werkzaamheden deelt via de sociale media, kreeg hij al snel de bijnaam ‘twittercop’. Van zijn belevenissen maakt hij blogs en zijn motto: durf te delen zorgde er mede voor dat hij inmiddels duizenden volgers heeft op Twitter, Facebook en Instagram.
Auteur Caty Groen volgde de hoofdagent ook, maar dan in het echt. Ze noteerde wat ze meemaakte tijdens de diensten die ze met Dirk-Jan meeliep en interviewde mensen uit zijn directe omgeving.

titel: Twittercop in Dordrecht
auteur: Caty Groen
verschenen: oktober 2015
uitvoering: Paperback
aantal pagina’s: 152
ISBN: 9789082349726
prijs: € 14,95

Caty_BK_OMSL_0714_DEF.indd‘Anders nog iets?’

Met bijna zeventig interviews en royaal voorzien van uniek beeldmateriaal is ‘Anders nog iets?’ de volwaardige opvolger van de bestseller ‘Blijf Maar!’, waarvan inmiddels duizenden exemplaren zijn verkocht. Dankzij de welwillende medewerking van oud-winkeliers, hun familieleden en oud-medewerkers gaat ook in dit tweede deel het verleden leven door prachtige verhalen en anekdotes uit de winkels die het straatbeeld van toen in Dordrecht bepaalden. Het meeste beeldmateriaal in het boek is afkomstig van de geïnterviewden, aangevuld door foto’s die beschikbaar zijn gesteld door het Regionaal Archief Dordrecht.

titel: ‘Anders nog iets?’
auteur: Caty Groen
verschenen: mei 2015
uitvoering: Hardback
aantal pagina’s: 160
ISBN: 9789082349702
prijs: € 24,99

 

VosvdLeer_BK_OMSL_Oorlog_0315_DEF.inddDordrecht, stad in oorlogstijd
herinneringen aan 40-45

Rond de meidagen van dit jaar verscheen het boek Dordrecht, stad in oorlogstijd – herinneringen aan 40-45. Het boek heb ik geschreven samen met Saskia Lensink die onder meer schrijft voor AD/De Dordtenaar. Het boek bevat verhalen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht woonden. De interviews, foto’s, krantenknipsels en dagboekfragmenten geven een goed beeld van de stad Dordrecht tijdens de oorlogsjaren.

titel: Dordrecht, stad in oorlogstijd – herinneringen aan 40-45
auteur: Caty Groen & Saskia Lensink
verschenen: mei 2015
uitvoering: Hardback
aantal pagina’s: 160
ISBN: 9789082349719
prijs: € 24,99
 

Blind gezicht op Dordrecht Blind gezicht op Dordrecht

…‘Had ik er mijn gezichtsvermogen mee terug gehad? Ik had in hoger beroep kunnen gaan, maar mijn vechtlust was verdwenen.’ […]
‘Liet u het er bij zitten?’ vroeg Kees ongelovig.
De schilder glimlachte vergenoegd. ‘Nee, ik liet het er niet bij zitten. Ik stond erboven.’
‘Maar hoe deed u dat dan?’
‘Ik vergaf het hem. En vergeving is in dit geval nog erger dan een
falend arts voor een gerecht slepen. Want vergeving, mijn beste Kees,
is de ultieme uiting van haat.’

De excentrieke kunstschilder Robert Quell wordt in zijn geboortestad Dordrecht uitgenodigd voor de opening van een expositie van zijn werk. Het Dordrechts Museum heeft een overzichtstentoonstelling samengesteld en verschillende cultuurinstellingen en bedrijven haken aan om de kunstenaar te eren. De inmiddels blind geworden Quell realiseert zich dat dit weleens de laatste keer kan zijn dat hij zoveel aandacht krijgt en hij geniet er met volle teugen van. De feestelijkheden worden echter overschaduwd door een inbraakpoging om Quells onvoltooide werk Musculus Urbs te stelen. Rechercheur van Bureau Groenmarkt Rick Benson komt in actie als in de museumtuin een dode man wordt aangetroffen, zittend tegen een van de kastanjebomen.

De boeken uit de Rick Benson-serie zijn afzonderlijk te lezen.

 

Trouwen doe je niet alleen Trouwen doe je niet alleen

Een dronken bruid, een blunderende ambtenaar van de burgerlijke stand, vechtende families, auto’s die het laten afweten of zure slagroom op de bruidstaart. Niet iedere huwelijksdag is de mooiste dag van je leven. Over deze huwelijksmissers verscheen 8 maart een boek. ‘Trouwen doe je niet alleen’ is de titel van een boekje met waargebeurde verhalen over sprookjeshuwelijken die uitmondden in een zwarte bladzijde. Fotograaf Machiel Mol heeft het allemaal meegemaakt: van stortbakken die van de muur vallen bovenop de moeder van de bruid en niemand die komt opdagen op het huwelijksfeest tot een levenloos lichaam dat voorbij drijft in de vijver van het Wantijpark waar juist het bruidspaar wordt gefotografeerd. De Dordtse fotograaf Machiel Mol heeft in de loop der jaren ruim zevenhonderd trouwreportages gemaakt. Sommige van die trouwerijen verliepen anders dan de bedoeling was en zorgden voor hilarische, verdrietige, komische en vooral absurde gebeurtenissen. Caty Groen tekende ruim dertig verhalen op die Machiel Mol haar vertelde en verwerkte het tot een boekje. De cursiefjes zijn voorzien van treffende illustraties, gemaakt door Frank van der Leer.
De boekjes kosten 7,95 euro en zijn verkrijgbaar bij boekhandel Vos & van der Leer in Dordrecht op de Voorstraat 258-A (naast V&D) en in de winkelcentra Sterrenburg en Bieshof en te bestellen bij iedere boekhandel.

Trouwen doe je niet alleen
Waargebeurde missers op de mooiste dag van je leven
Auteurs : Caty Groen & Machiel Mol
Illustrator : Frank van der Leer
Uitgave : dordtse uitgeverij
ISBN/EAN : 9789081783576
Prijs : 7,95 euro
Aantal pagina’s : 80
Verschijning : oblong paperback

KnipselDe fluisteraar van Crabbehof

De fluisteraar van Crabbehof is een nieuw deel uit de Rick Benson-serie. Een nieuw spannend verhaal met de fictieve Dordtse rechercheur Rick Benson dat deze keer grotendeel afspeelt in de Dordtse wijk Crabbehof.
Rechercheur Rick Benson van bureau Groenmarkt heeft aanvankelijk weinig aandacht voor de aangifte van een inwoonster uit Crabbehof. De vrouw beweert dat iemand haar plotseling van achteren had vastgepakt en zou sterven als ze een kik gaf. De belager verdween spoorloos nadat hij iets in haar oor had gefluisterd. Als er meer aangiften komen van aanranding door de fluisteraar, neemt de onrust toe in Crabbehof. Het wordt er niet beter op als in de struiken bij de vijver achter de Loudonstraat een vrouw wordt gevonden. Ze blijkt vermoord te zijn door verstikking met een pantykous.

De Rick Benson-boeken kosten slechts 7,95 euro en zijn in ieder geval te koop bij boekhandel Vos & van der Leer in Dordrecht, maar ook bij iedere andere boekhandel in Nederland. Omdat dit verhaal zich specifiek afspeelt in de wijk Crabbehof, is dit deel vanaf zaterdag ook de koop bij de Primera-winkel aan het Van Oldenbarneveltplein in winkelcentrum Crabbehof in Dordrecht.
Op maandag 23 december is er en signeersessie in diezelfde Primera-winkel. Het vindt plaats tussen 14.00 – 15.00 uur. Kom gezellig langs!

De fluisteraar van Crabbehof
door Caty Groen
ISBN 9789081783552

Omslag Alles in Huis DEF.indd

Alles in huis is de titel van mijn nieuwe roman die als ondertitel meekreeg: Liefde Kosten Koper.
Het boek is vanaf 8 juli te koop in de boekhandel.

Alles in huis
‘Alles in huis’ is de titel van mijn eerste roman. Het is een echte feelgoodroman die zich voor de verandering eens niet afspeelt in Dordrecht. Het boek gaat over de vrolijke 35-jarige makelaar Charlotte Baumann die verliefd wordt op een twintig jaar oudere oud-collega. Ze begint een relatie met deze Nathan, die getrouwd is en haar vanaf het begin duidelijk maakt dat hij nooit zal gaan scheiden. Aanvankelijk deert dat Charlotte niet; ze geniet van zijn aandacht en cadeautjes en is blij met de lusten van deze relatie zonder de lasten. Nathan blijkt echter wat eigenaardige trekjes te hebben en in de praktijk is het voor Charlotte moeilijk om haar liefde geheim te houden. Ze verandert langzaam van een vrolijke, spontane meid in een onzekere vrouw. Door een plotselinge gebeurtenis komt de achtbaan van haar leven pas goed op gang en merkt Charlotte wie haar echte vrienden zijn.
Geniet van deze roman die in ieder geval in de drie vestigingen van Boekhandel Vos & van der Leer in Dordrecht in de winkel ligt: op de Voorstraat 258-A en in de winkelcentrums Sterrenburg en Bieshof en te bestellen in iedere boekhandel in Nederland. Online bestellen kan ook: www.dordtseuitgeverij.nl en het boek wordt portovrij toegezonden. De verkoopprijs van ‘Alles in huis’ is € 17,95.
Alles in huis
door Caty Groen
ISBN 9789081783545

Raadsels op de Dordtse kermis

Raadsels op de Dordtse kermis is het tweede deel uit de Rick Benson-serie. Alle Rick Benson-boekjes zijn afzonderlijk te lezen.

Raadsels op de Dordtse kermis
Raadsels op de Dordtse kermis is het zelfstandig te lezen tweede deel uit de Dordtse detectiveserie met rechercheur Rick Benson in de hoofdrol.
Van het eerste deel, Mysterie op het Land van Valk, ligt inmiddels de derde druk in de winkel.
De boekjes over Rick Benson kosten € 7,95 en het tweede deel Raadsels op de Dordtse kermis verscheen 20 april.

Dit is de tekst van de achterflap:

Wie over de kermis liep bleef geheid staan voor de mysterieuze vierkante tent naast de poffertjessalon. ‘Madame Eufemia kent uw toekomst’, stond er op het grote bord boven de ingang van dieppaars tentdoek. […] ‘Toegang 7,50’ en ‘Alleen volwassenen’.
[…] De vrouw in de zomerjurk deed in het donker voorzichtig een stap naar voren en drukte haar tasje tegen haar maag. Kordaat schoof Mia het gordijn opzij en stapte de duisternis in. ‘Ik ben Madame Eufemia. Ga zitten, ik weet waarvoor jij komt.’

De Dordtse Zomerkermis op de Spuiboulevard is een drukbezocht evenement. Rechercheur Rick Benson en zijn collega Jeroen Vierstroom nemen ook een kijkje op de kermis samen met het neefje van Jeroen, de tiener Diogo. Maar er is veel werk te doen als een kunsthandelaar hevig toegetakeld wordt gevonden in zijn winkel op de Voorstraat Noord. Het is het begin van een aantal brute overvallen. Als ook nog een moord wordt gepleegd, lijkt het of er weinig tijd overblijft om naar de kermis te gaan.

De boeken uit de Rick Benson-serie zijn afzonderlijk te lezen.

Raadsels op de Dordtse kermis
door Caty Groen
ISBN 9789081783521

Nieuwsgierig? Alle boeken zijn in ieder geval direct verkrijgbaar in de drie winkels van Boekhandel Vos & van der Leer in Dordrecht, op de Voorstraat 258-A  en in winkelcentrum Sterrenburg en Bieshof.  Online bestellen kan ook via www.dordtseuitgeverij.nl

Omslag-1.indd

Mysterie op het Land van Valk is het eerste deel uit de Rick Benson-serie. Toen het boekje verscheen, werd binnen tien dagen al beslist tot een tweede druk.

Mysterie op het Land van Valk
Mysterie op het Land van Valk is nu al een lokale bestseller! Het boekje, dat slechts 7,95 kost, is het eerste deel van een serie over de Dordtse rechercheur Rick Benson. Deze verzonnen politieman, die deel uitmaakt van een verzonnen rechercheteam aan de Groenmarkt, lost misdaden op in Dordrecht en de Drechtsteden. Veel mensen hebben het rechercheteam al in hun hart gesloten. Vooral de herkenbaarheid van Dordtse personen, straten, gebouwen en winkels spreekt veel mensen aan. Het boekje is naast Vos & van der Leer ook te koop bij Primera Dubbeldam, boekhandel Dekkers en Tabac & Gifts Ted Bogers Vogelplein.

Mysterie op het Land van Valk
door Caty Groen
ISBN 9789081783514

01010614

Van het boek ‘Blijf maar!’ zijn inmiddels bijna drieduizend exemplaren verkocht.

Van het boek ‘Blijf maar!’ zijn bijna drieduizend exemplaren verkocht. Niemand had op zo’n succes gerekend en nog dagelijks word ik erover aangesproken. Mensen vertellen over winkels die ze zelf hebben gehad, of over de winkel waarin ze zijn opgegroeid. Ik kreeg in maart 2011 de opdracht van boekhandel Vos & van der Leer om dit boek te maken. Arnaud Makkenze van de boekhandel vertelde me dat er in de winkel veel vraag was naar een leuk boek over Dordrecht. Geen stoffig geschiedenisboek maar een boek dat gemakkelijk toegankelijk is, prettig leest en vooral ook veel beeldmateriaal moest bevatten.

Er verscheen een oproep in de krant: wie heeft er in de jaren 50 en 60 een winkel gehad in Dordrecht die er nu niet meer is en wil daar iets over vertellen voor een boek. Ook kinderen van winkeliers of mensen die in een winkel hadden gewerkt werden uitgenodigd te reageren. Dat heb ik geweten! In één klap kwamen er meer dan honderd aanmeldingen. Inmiddels hadden we contact gelegd met Erfgoedcentrum DiEP, het voormalige Stadsarchief. Arnaud en ik vroegen of zij ons konden helpen, vooral met ontbrekend beeldmateriaal als de oud-winkeliers daar zelf niet over beschikten. Ze waren enorm behulpzaam en ook erg enthousiast. Drukkerij RAD uit Dubbeldam hadden we gevraagd om het boek te drukken omdat we al vaker prettig met hen hadden samengewerkt en we het ook leuk vonden als het een hele Dordtse productie zou zijn.

Ik heb meer dan honderd mensen geïnterviewd, beeldmateriaal verzameld en in maart 2012 vond met meer dan driehonderd gasten de feestelijke presentatie plaats van het boek. In korte tijd is het boek ‘Blijf maar!’ een begrip geworden en gaat het in de boekhandel nog dagelijks over de toonbank.
‘Blijf maar!’
door Caty Groen
ISBN 9789081783507

6 reacties

 • Jan Lips schreef:

  Beste mevrouw Groen,

  Ofschoon ik in Dordrecht geboren en getogen ben, woon ik er al sinds 1976 niet meer. Mijn huidige woonplaats is Gronsveld, een dorp even ten zuiden van Maastricht, dus nog nét in Nederland. Dordrecht is hier echt ver weg in alle opzichten. De omgeving is totaal anders, de mensen zijn totaal anders, het leven is er totaal anders. Daardoor is een bezoek aan Dordrecht voor mij altijd in hoge mate een nostalgische ervaring vol (gelukkig vooral mooie) herinneringen. Er is natuurlijk veel veranderd, veel verdwenen en veel bijgekomen. In de wijk Stadspolders heb ik bijvoorbeeld nog nooit een voet gezet. Zou je mij er geblinddoekt naartoe brengen, dan zou ik na het afdoen van die doek geen idee hebben dat ik mij in Dordrecht bevond.
  Eigenlijk kwam ik vrij toevallig, zoekend naar iets heel anders, achter het bestaan van het boek “Blijf maar!”. Niet zo vreemd natuurlijk dat dit buiten Dordrecht nauwelijks bekendheid geniet. het is toch vooral interessant voor Dordtenaren en oud-Dordtenaren die herinneringen aan de in het boek genoemde zaken hebben. Waarvan ik er dus een ben. Ik heb enorm genoten van deze publicatie en ook meteen een paar exemplaren verspreid onder familieleden die net als ik al langere tijd niet meer in Dordrecht wonen. U zult begrijpen dat ik reikhalzend uitzie naar het verschijnen van het vervolgdeel in november! Ik wens u veel succes met uw Dordt-gerelateerde publicaties en hoop dat er nog veel zullen volgen.

  Met vriendelijke groeten,

  Jan Lips

 • Evelyn schreef:

  Beste Caty, wat een leuke boeken van Rick Benson!,ik las altijd al graag Baantjer, wanneer komen er nieuwe avonturen van Rick? veel herkenning in de boeken..heel leuk om te lezen.

  • Caty schreef:

   Beste Evelyn,

   Ik ben even kwijt of ik je een mail heb gestuurd met een antwoord. Wellicht dan nu ten overvloede, maar op zaterdag 10 mei, de dag voor Mooederdag, verschijnt deel 4 uit de Rick Bensonserie en heeft als titel: Blind gezicht op Dordrecht. Hopelijk beleef je ook aan dit nieuwe avontuur veel leesplezier!

 • Henny schreef:

  hallo Caty.
  we waren in november in dordrecht en ik zag een poster van je boek hangen,
  ik dacht die ga ik bestellen,maar dat gaat jammer genoeg niet alleen te koop bij vos en van det meer en alleen op te halen.
  mijn vraag is ga je het ook nog in andere delen van het land uitbrengen dat zou denk heel veel lezers opbrengen.
  alleen al als je de voorkant ziet.
  groet Henny

 • Kitty Kunkeler schreef:

  Hoi Caty

  Toen ik eind november in Dordrecht was voor de reunie van mn oude middelbare school liep ik met Tonny Klarenaar over de Voorstraat. Er kwam een man aangelopen en Tonny zei hem gedag en vroeg hem of ie ook naar de reunie ging. Tegen mij zei ze: “Ken je hem niet meer Kit, dit is Nico de Mie”. Nee, die kende ik niet, maar ik kende wel Joop de Mie, die bij mij in de klas zat. Zijn broer. Ik wist nog dat hij op de Dubbeldamse weg woonde. In ieder geval Nico zou ook komen naar de reunie.
  Even later kocht ik je boek bij Vos & van de Leer en heb jij het gesigneerd:)!

  Op de reunie zelf heb ik heel lang met Nico de Mie staan praten. Hij zat n klas hoger dan ik. We hebben uitgebreid over Joop gesproken, die ik altijd zo aardig vond.

  Wat n leuke verrassing dat ik in je boek het verhaal van Nico de Mie las.
  Dat wilde ik je even laten weten.

  Verder ook veel herkenning. De kruidenier Schilt die bij ons altijd de boodschappen aan huis gebracht.

  Ik geniet nog steeds van je boek. Telkens lees ik weer ’n hoofdstuk.

  Caty, mn complimenten voor het schrijven van het prachtige en ook mooi geillustreerde “Blijf maar”!

  Lfs Kitty

 • Anita van Vlimmeren schreef:

  Heel leuk je nieuwe website…lekker veel om te lezen haha

Reageer